De Berlijnse muur


De Berlijnse muur is een lange reeks van obstakels dat samen een muur vormt. Deze reeks is wel 45,3 km lang en heeft van 13 augustus 1961 tot 9 november 1989 West- en Oost-Berlijn van elkaar gescheiden. Later bestaat de muur alleen nog maar uit beton.
De reden dat deze muur tot stand is gekomen is dat in 1945, na het einde van de 2e wereldoorlog, Duitsland in vier delen werd verdeeld. De Verenigden Staten, de Sovjet-Unie, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk kregen allemaal een eigen bezettingszone. Berlijn lag in het deel van de Sovjet-Unie maar toch werd Berlijn in vier delen verdeeld. In 1948 voerde de gebieden uit de Trizone (Fransen, Amerikanen en Britten) die de D-mark als Valuta inzetten en de Sovjets voerde de Ostmark in. Hierdoor kwam er een economische breuk in Berlijn, vooral de Sovjets hadden andere ideeën over het verder ‘opvoeden’ van Berlijn. De economische breuk werd alleen maar groter en Berlijn werd zo in twee verschillende stater verdeeld, Oost- en West-Berlijn, de Sovjets en Bondsrepubliek Duitsland. Je kon de twee staten zien als het welvarende westen en de gesloten, socialistische Sovjet-Unie.
Op 9 november 1989 waren er signalen dat de Sovjet-Unie aan het wankelen was. Op diezelfde dag werd er door Günter Schabowski, belangrijke politieke leider binnen de DDR, een persconferentie gehouden. Vanaf dat moment heeft Schabowski gesteld dat iedere burger vrij was om de grens over te steken en sinds dien is de functie van de muur volledig verloren maar fysiek stond deze er nog wel.
Wij denken dat dit monument in onze kunstcollectie moet omdat dit een belangrijk onderdeel is geweest in de geschiedenis van Europa. Wij denken dat het ook laat zien dat te veel macht opeisen nadat er een duidelijke afspraak is gemaakt geen zin heeft. In dit geval heeft het eerst voor veel rep en roer gezorgd en ook nog voor ongevallen of zelfs de dood van onschuldige burgers. Uiteindelijk hebben ook alle twee de partijen, socialisten en communisten, niet de macht behouden in Berlijn.
Reactie plaatsen
Reacties