Get up stand up - Bob Marley & the wailers

Get up stand up is een lied van Bob Marley & The Wailers, het is geschreven door Bob Marley (1945 – 1981) en Peter Tosh. Het oorspronkelijke nummer verscheen op het album Burnin´ in 1973. Er wordt over het algemeen aangenomen dat het nummer een oproep is aan alle wereldburgers, vooral aan Rastafari, om niet langer toe te laten dat ze door anderen misbruikt en mishandeld worden. Het nummer is vaak gespeeld op concerten van Bob Marley, meestal als afsluitend nummer.

Get up stand up is een protestlied, het is een manier van artiesten om mensen wakker te schudden en op  die manier proberen ze om de maatschappij te veranderen. Bob Marley zingt het lied om mensen op te roepen tot een gezamenlijk protest. Ze hoeven niet over zich heen te laten lopen en moeten voor zichzelf opkomen. Wij vinden dit belangrijk, als je een gemeenschap wil laten werken, moet je er met zijn allen voor vechten. Iedereen is gelijk en iedereen heeft rechten. Op die manier moet ook iedereen behandelt worden en als dat niet gebeurd moet er wat aan gedaan worden en niet gewacht worden op een wonder zoals meestal wel gebeurd in zo’n situatie.

Ey, get up, stand up, stand up for your rights!

Get up, stand up, don't give up the fight!

Get up, stand up, stand up for your rights!

Get up, stand up, don't give up the fight!

Imagine - John Lennon

Imagine is een lied van John Lennon, het verscheen op 11 oktober 1971. John Lennon schreef het lied op een morgen in het begin van 1971 op zijn slaapkamer in zijn landhuis Tittenhurst Park in Ascot in Berkshire, maar gedeeltes van de tekst zijn al terug te vinden in de gedichten van Lennons partner Yoko Ono uit de vroege jaren 60. In drie coupletten maakt hij zich een voorstelling van een ideale staat van broederschap tussen mensen, A brotherhood of man. In het refrein verdedigt hij zijn droom tegen de hoon van de schijnbare realiteit:

You may say I'm a dreamer

But I'm not the only one

I hope some day you'll join us

And the world will live as one

Imagine is het officiële lied van mensenrechtenorganisatie Amnesty International.

In het lied imagine wordt een duidelijke weergave laten zien van ‘een perfecte samenleving’. Het is natuurlijk wel John Lennons voorstelling, het zal voor iedereen wel iets verschillen, maar ik denk dat over de belangrijkste dingen iedereen het wel eens is. Zeker de dingen die in het lied bezongen worden: geen oorlog, iedereen leeft in vrede en geen honger. Wij vinden dat je over dit soort dingen mag dromen, het inspireert mensen en misschien is het ooit mogelijk. Het is een mooi gegeven om na te streven.

Same love - Macklemore

Same love is een lied van Macklemore (wiens echt naar Ben Haggerty is), Ryan Lewis en Mary Lambert. Hij is in 2012 uitgebracht als de derde single van hun debuut album "The Heist".

Het nummer gaat over het legaliseren van het homohuwelijk en het bestrijden van homofobie. Het werd opgenomen tijdens de campagne in de staat Washington, waar het homohuwelijk uiteindelijk in december 2012 werd toegelaten. 

 

het nummer is geïnspireerd op Macklemore's homo oom en is dus erg persoonlijk. Op de foto op de hoes van het album is dan ook een foto van zijn oom te zien.

Het lied won "the best video with social content award by MTV 2013". bij het aannemen van de award zei Macklemore: "ik schrijf al liedjes sinds dat ik 15 was maar dit is uit alle nummers voor mij toch de belangrijkste."

 

And I can't change
Even if I tried
Even if I wanted to
And I can't change
Even if I tried
Even if I wanted to
My love, my love, my love
She keeps me warm

 

Michael Joseph Jackson

Michael Jackson staat bekend als the king of pop, hij was een Amerikaanse zanger, danser en componist. Hij geldt als een van de meest succesvolle artiesten van de 20e eeuw. Jackson onderscheidde zich door zijn herkenbare stem en zijn typische dansbewegingen. Hij maakte het grootste succes met zijn album Thriller, hiervan zijn 65 miljoen exemplaren verkocht. Waar het in de media bij Michael om draaide, was zijn uiterlijk. Zelf beweerde hij dat hij twee neuscorrecties had laten plegen. Terwijl in zijn biografie staat dat dit er vier waren. Ook ontkend Michael dat hij zijn jukbeenderen, ogen, lippen of kin heeft laten doen. Er ging een verhaal rond dat Michael zijn gezicht had laten bleken om zo zijn etnische achtergrond te verbergen. Zelf zei Michael dat dit kwam door zijn ziekte, vitiligo, wat veroorzaakt dat pigment langzaam verdwijnt.
Op 25 juni 2009 overleed Michael aan een hartstilstand in zijn eigen huis in Los Angeles.
Het naar onze mening bijzondere aan Michael is toch de inhoud van zijn muziek. Zijn liedjes ‘we are the world’, voor de hongersnood in Ethiopië. ‘Black or white’, waarmee Michael streefde met de videoclip van het lied naar controverse; in de clip was er, nadat het lied zelf was afgelopen een lange dansscène waarin Michael schreeuwde en agressief gedrag vertoonde. Dit terwijl het lied zelf over harmonie tussen mensen met verschillende huidskleuren ging. ‘Earth song’, waarin het vooral draait om de milieuvervuiling. En ‘heal de world’ waarin arme kinderen aan bod komen. Deze liedjes en hun videoclip en toegevoegde boodschap zijn daarom meegenomen in deze kunstcatalogus.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb