You're body is a battleground

Your body is a battleground is een schilderij van Barbara Kruger. Barbara Kruger is geboren op 26 januari 1945 en is een Amerikaanse conceptuele kunstenaar en collagist. Een groot deel van haar werk bestaat uit zwart-wit foto’s die ze bewerkt met witte teksten tegen een rode achtergrond. De zinnen in haar werk hebben vaak voornaamwoorden als “you”, “your”, “I”, “we” en “they”. Ze zijn bedoeld om culturele normen en waarden als macht, identiteit en seksualiteit aan de kaak stellen. Ze maakt kunst over de vraag of bepaalde normen en waarden zoals macht, seksualiteit en identiteit echt zo zijn zoals ze worden voorgesteld. Haar teksten zijn vaak pittig en dagen mensen uit om over het onderwerp na te gaan denken. "I work with pictures and words because they have the ability to determine who we are and who we aren't." Dit zijn woorden van Barbara Kruger zelf die eigenlijk precies omschrijven wat ze met haar werk wil bereiken. Het betekent zoveel als “Ik werk met foto’s en woorden omdat zij de mogelijkheid hebben om te laten zien wie we zijn en wie we niet zijn.”
“Your body is a battleground” heeft ze gemaakt in 1989 voor de Women’s March on Washington, een vrouwenbeweging die vrouwen het recht moest geven om zelf keuzes over hun eigen lichaam te maken en over het plegen van abortus.
Barbara Kruger baseert haar kunst op maatschappelijke onderwerpen, zoals het feminisme en racisme. Het is erg belangrijk dat mensen zich bewust zijn van dit soort onderwerpen. Barbara Kruger maakt kunst over deze onderwerpen, maar ze bekritiseert ze niet. Op deze manier kunnen mensen zichzelf de vraag stellen of in hun cultuur werkelijk met dingen wordt omgegaan zoals wordt beweerd. In iedere cultuur zijn andere normen en waarden en dat moet gerespecteerd worden, maar als je een goede nieuwe samenleving wil opbouwen moet er ook ruimte zijn voor vragen en mensen die anders over bepaalde waarden denken dat het grootste deel van de mensen. Soms is het lastig te accepteren maar het zal wel zorgen voor een grotere deelname aan de maatschappij als ook de kleinere groepen gehoord worden.
Media Canvas - Banksy

Toen ik de tentoonstelling van Banksy bekeek in het museum Beurs van Berlage ben ik veel verschillend werk van hem tegen gekomen. Toch was er een werk wat er voor mij tussenuit sprong, Media Canvas. Banksy heeft het gemaakt in 2006 en het is 213,5 x 274.5 cm groot. En heeft gebruik gemaakt van acrylverf op canvas Erg indrukwekkend. Het werk was het laatste uit de tentoonstelling.
Banksy is een Britse kunstenaar waarvan de identiteit onbekend is. De geruchten gaan rond dat hij in 1973 geboren is in Bristol en dat zijn echte naam Robert of Robin Banksy is. De kunst die Banksy maakt is allemaal met een onderliggende, vaak politieke, boodschap. Mede hierdoor vinden wij dat hij dus in onze kunstcatalogus hoort. Hij staat bekent om zijn streetart. Hij maakt een combinatie in het gebruik van graffiti en stensel werk. Zijn werk is te zien over de hele wereld, van Palestina tot de Verenigde Staten.
Op het werk is een meisje te zien dat huilend en bebloed met haar teddybeer in de hand in het puin staat. Eromheen staat een regisseuse en meerdere cameramannen. De Regisseuse huid om een zo mooi mogelijk shot van het meisje te krijgen twee rodekruis medewerkers tegen waardoor deze hun werk niet kunnen doen. Banksy heeft in dit werk de spreuk ‘’The Gulf War never happened’’ van filosoof Baudrillard tot leven laten komen. Baudrillard beweert dat door de media, die het ‘mooiste’ van de oorlog laten zien, het overkomt op het Westen dat deze oorlog eigenlijk geen oorlog is. De werkelijke gebeurtenissen in de oorlog worden niet gefilmd. Mede hierdoor wordt er tegenwoordig als we over oorlog praten gedacht aan een land ver van hier, ‘’over yonder the hills of the Orient’’. Terwijl daadwerkelijk de oorlog die in ‘’Media Canvas’’ wordt afgebeeld erg dichtbij ons is, waarschijnlijk in Bosnië.
Guernica - Picasso

Guernica is een schilderij van Picasso uit 1937. Het is genoemd naar de plaats Guernica in Spaans Baskenland. Het bombardement op Guernica door de fascisten onder leiding van Francisco Franco is de aanleiding van het schilderij. Het schilderij is 3,49 meter hoog en 7,76 meter breed. Daarbij is het schilderij met olieverf gemaakt. Hierdoor is het een van de meest indrukwekkende en controversiële werken van Picasso.
In januari 1937 nam Picasso een opdracht aan. Het feit dat Picasso een opdracht aannam was bijzonder omdat hij dit vrijwel nooit deed. De opdrachtgever was de Spaanse Republikeinse regering. Het schilderij was bedoeld voor het paviljoen van de Expo in Parijs, en zou vanaf de zomer te zien zijn. De grootte van het schilderij werd bepaald door de beschikbare ruimte in van het paviljoen.
Het maken van het schilderij ging moeizaam voor Picasso. Hij maakte weinig schetsen en had geen inspiratie. Uiteindelijk lukte het Picasso om schetsen te maken voor de opzet van Guernica. Alle schetsen en proefschilderijen vormde samen de opzet en indeling van het immense schilderij dat Guernica afbeeldde. Picasso heeft in totaal 6 weken lang aan Guernica geschilderd totdat het af was.
De rede dat dit schilderij als controversieel wordt beschouwd is omdat de vormgeving, het kleurgebruik en gedachte achter het schilderij vernieuwend waren voor die tijd. De vormgeving is gedaan met vlakwerk en lijnenspel. Het kleurgebruik is zwart en wit, dit heeft Picasso gedaan om de soberheid van de oorlog te verbeelden. Daarbij is het geen realistische schilderij en laat het het gevoel spreken van het bombardement in Guernica. Vooraan op het schilderij is een man met een afgebroken zwaard afgebeeld. Deze man staat symbool voor een gesneuvelde soldaat. Het paard, in het midden van het schilderij, drukt de angst uit van de slachtoffers. Daarbij is het een symbool voor de onschuldige slachtoffers in de oorlog. De moeder met het dode kind, linksonder, in de hoek, symboliseert het verdriet om de slachtoffers van de oorlog. De lamp op het schilderij staat symbool voor de explosies en het bombardement in Guernica.
De toren van blauwe paarden - Franz Marc

De toren van blauwe paarden (Der Turm der blauen Pferde) is een schilderij van de expressionistische Duitse kunstschilder Franz Marc. Het schilderij is gemaakt in 1913. De techniek die gebruikt is is olie op doek. Het schilderij is 200 x 130 centimeter groot.
Dit schilderij werd in de nazitijd bestempeld als Entartete Kunst. Entartete kunst is een Duitse term die in nazi-Duitsland werd gebruikt om aan te geven wanneer kunststukken niet voldeden aan de eisen van het nationaalsocialistische regime. De rede dat dit schilderij hiertoe behoorde was omdat het te abstract en expressionistisch was voor die tijd.
Franz Marc schilderde na 1910 nauwelijks nog mensen als hoofdonderdeel van zijn schilderijen. Hij ging dieren schilderen. De reden hiervan was dat Marc de mens als 'onrein' zag en de mens vervreemd vond van zijn oorspronkelijkheid. Echter keek hij vanaf 1913 anders naar het dier. Voorheen probeerde hij zich in te leven in hoe het dier de wereld waarneemt. Nu werd hij zich geleidelijk bewust dat ook de natuur zelf onrein was. Hierdoor schilderde hij het dier steeds vaker als lelijk en akelig. Tegelijkertijd begonnen zijn ideeën steeds meer instinctief, schetsmatiger en abstract te worden. Der Turm der blauen Pferde wordt dan ook beschouwd als een overgangswerk.
Het schilderij is helaas niet te beschouwen in een museum aangezien het sinds 1945 vermist is.
Dit schilderij behoord tot onze catalogus omdat het tegen de regels van het regime ingaat. Hiermee wordt laten zien dat een eigen mening en het volgen van je eigen intuïtie een van de belangrijkste eigenschappen is van de mens.
Maak jouw eigen website met JouwWeb